Het woord ‘verbinding’ doet iets met mij en al filosoferend snap ik waarom…

Als mens zitten we vol verbindingen. Alleen al als je kijkt naar het wonderlijke lichaam waar je in woont in dit leven. Hoe alle cellen, zoals organen en huid met elkaar samenwerken en in verbinding staan om je te helpen bij alles wat je bewust en onbewust doet. Spijsvertering, stofwisseling en het zenuwstelsel, alles is bijzonder. Daarnaast zijn er de subtielere lagen in het lichaam van de meridianen en acupunctuur punten, de meer energetische verbindingen. Ook daarin is niks zo maar en vormt het een eenheid: zowel fysiek, emotioneel, mentaal als spiritueel. Dat maakt je één.

En dan de mens naar de andere mens. Ook dat gaat over verbindingen. Soms gaat het om bindingen met een officiële staat zoals in een huwelijk of partnerschap en ten opzichte van je kinderen. Soms is het een gekregen verbinding, zoals bij familie, en soms is het een vrije keus, zoals bij vrienden. Bij collega’s en buren zit dat er een beetje tussenin. In elk geval je mag het met al deze verbindingen doen.

Lijnenspel
Verbindingen die we onderling hebben zijn soms dikkere en soms dunnere lijnen. De lijnen zijn er altijd al, want we zijn allemaal één… Maar goed, even uitgaande van wat we kunnen ‘zien’… als er eenmaal een lijn is dan is die er. Dan is er ergens een bewust of onbewust bondje gemaakt. Het leven en de dood hebben ook invloed op de bondjes. Een jeugdliefde eindigt, een vriendschap stopt of een dierbare overlijdt maar het lijntje blijft en is een stukje van je geschiedenis.
Het is vijftien jaar geleden dat mijn vader overleed, hij was toen 55 jaar. Ik heb verdriet hiervan gehad en veel gedaan om die harde en stekende pijn en gemis te verwerken. Pas sprak ik erover met een vriendin, over het proces van zijn ziekte en opnieuw voelde ik de tranen. Het zijn inmiddels tranen van dankbaarheid en van verbondenheid. En dat is een rijke ervaring.

Vanuit het Enneagram
Op punt 4 in het Enneagram gaat het ook over verbinding. Het is de tweede stap in de Weg naar Vrijheid, in de ontwikkeling van een baby tot volwassene. De stap van een kind van zes maanden tot twee jaar. De kleine gaat een verbinding aan met vooral de ouders. Dat is nodig voor een goede hechting in een veilige setting. Met bewondering en vertrouwen kan het kindje doorgroeien naar zelfstandigheid. Op 4 in het procesmodel zit het punt van creëren, van vorm geven aan je verlangen, er iets moois van maken.

Type 4 in het Enneagram is de Individualist, soms ook wel de romanticus genoemd. Met gevoel voor esthetiek staat die in het leven. Individualisten zijn gevoelig, creatief en zelfbewust, maar ook gereserveerd. Ze zijn emotioneel, eerlijk en persoonlijk, maar laten zich vaak leiden door stemmingen.

Sedona Loslaat methode
Met Sedona gaat het over loslaten, loslaten van gedachten, emoties en fysieke sensaties. Verborgen bestuurders helpen om dat allemaal vast te willen houden. De behoefte aan verbondenheid is zo’n verborgen bestuurder. We streven heel hard naar verbondenheid, terwijl verbondenheid vooral gedijt in een ontspannen setting, zonder daar je best voor te hoeven doen. In de flow gebeuren de wonderen.

Tot op grote hoogten
In elk atoom alleen al zit verbinding. De celkern met de neutronen die op kilometers afstand toch verbonden zijn met de kern. Het gaat mijn voorstellingsvermogen te boven. Omgekeerd weten dat ik als mensje onderdeel van de mensheid op aarde ben en dat we als aarde onderdeel zijn van een zonnestelsel en dat dat zonnestelsel verbonden is met de melkweg en dat er daar ook weer meerdere van zijn die verbonden zijn met elkaar dan kan het me duizelen. En vanuit een volgende dimensie gedacht gaat het weer een stap verder… tijd en ruimte vallen weg…

Alles is één en alles is verbonden. De eenheid voelen en ervaren in jezelf is belangrijk voor je persoonlijke groei en ontwikkeling. En dat helpt ook om met meer gemak verbindingen aan te gaan en te laten ontstaan, vanuit moeiteloosheid. Wat een mooi onderwerp is verbondenheid en verbinding voelen. In jezelf en met jezelf daar mag het beginnen en dan ontdekken hoe verbonden je bent.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *